Skip to content

Búvármaszk vagy búvárszemüveg?

A búvárkodással sokan találkoznak filmekben, könyvekben, de jóval kevesebben vannak, akik tanulták és maguk is űzik ezt a kedvtelést. Ez lehet az oka annak, hogy néhány kifejezés helytelenül terjedt el a búvárkodás kapcsán a köztudatban.

Búvármaszkok és uszonyok

Aki már végzett búvártanfolyamot, kínosan igyekszik ügyelni arra, hogy jól használja a szavakat. Az oktatók maguk is ügyelnek rá, hogy az elejétől fogva mindenki a megfelelő kifejezéseket tanulja meg, és onnantól kezdve lehet mosolyogni, ha valahol azt halljuk: „a búvár felveszi az oxigénpalackot, a búvárszemüveget és a békatalpat…”

Nem megyünk bele, melyik kifejezéssel mi a legnagyobb gond- nem csak kukacoskodás ez, bizony van jelentősége. Nem véletlen, hogy víz alá soha nem úszószemüvegben merülünk, hanem az orrot is magában foglaló búvármaszkban. Erről majd tanulsz alaposabban a kezdő búvár tanfolyamon.

Mondhatnánk, a felszereléseinknek elsősorban a funkciója fontos, nem az elnevezése. Ám a szabatos, helyes kifejezések használata ezekben a körökben egyértelművé teszi, ki az, aki már megfordult egy búvárképzésen, és tudja, mi mire való. Fel sem lehetne sorolni azokat a szakterületeket, ahol igenis odafigyelünk arra, mi a pontos elnevezés, és a búvárkodás sem kivétel. Ráadásul időnként még az életed is egyszerűsíti, mert a búvármaszkot angolul, németül is mask néven emlegetik.

Tehát aki búvár, az búvármaszkot és uszonyt emleget. nem pedig búvárszemüveget és békatalpat. Ha pedig azt is szeretnéd megtanulni, hogyan kell ezeket használni, akkor jelentkezz egy búvártanfolyamunkra!