Skip to content

A kezdő búvár tanfolyamról

Ha be akarsz teljesíteni egy régi álmot

Malom-tó Budapest búvár tanfolyam

Az ember szárazföldi lény, minket minden a felszíni világhoz köt. A merülést az teszi igazán különlegessé számunkra, hogy valójában egy egészen új, más világ nyílik meg előttünk. Ezt már akkor is átélheti bárki, ha nyaraláskor egy búvármaszkot tesz az arcára, és bepillant egy kicsit a víz alá. Sürgő-forgó halacskák, a hullámok által ringatott növények bukkannak fel. Már ez is nagy élmény, de lehet ez még nagyobb: a kezdő búvár tanfolyam ablakot nyit neked erre az új világra..

Nyílt tengerben úszni delfinekkel, szembe nézni cápákkal óriási pillanat, függetlenül attól, hogy életed tizedik vagy ezredik merülésén történik meg veled. Sokan azt hiszik, ez az egész a szerencséről szól. Természetesen nem mindegy, hogy adott pillanatban épp hol vagy és merre nézel, de megnyugtathatunk, ha belevágsz egy búvártúrába, akkor elég jók az esélyeid. Mi, vagy a nálunk tanult búvárok többsége nem egy, hanem több ilyen fantasztikus találkozást megélt már. A víz mélye ugyanis hihetetlenül gazdag, és a megismerése bárki előtt nyitva áll.

Elsősorban egy dolog kell hozzá: a te elhatározásod. A búvárkodáshoz nem kell különleges adottságokkal rendelkezni, a biztonságos merülés alapszabályainak megtanulása sem ördöngösség- erről szól a búvártanfolyam. Tudjuk, sok kiváló búvároktató dolgozik, mi viszont csak magunkért tudunk felelősséget vállalni. Ha vettél egy nagy levegőt, és eldöntötted, belevágsz, keress meg minket. Célunk egyrészt az, hogy tudatos, felkészült búvár légy. Másrészt az, hogy magát a merülést megszerettessük veled a kezdő búvár (TDI/SDI Open Water Diver) tanfolyamon.

A búvárkodás elmélete és gyakorlata

MJLake búvártanfolyam

A folyamatnak két része van. Feltétlenül kell egy keveset tanulnod a búvárkodás elméletéről, például fizikáról, élettanról. Nem kell megijedni, nincs szó heteken át tartó magolásról. Ám vannak alapok, amikkel mindenkinek tisztában kell lennie, aki víz alá készül. Rájössz majd, hogy lehet ezt élvezetesen is tanítani- mi legalábbis erre törekszünk. Meg fogsz ismerkedni az alapfelszerelésekkel is, amik lehetővé teszik, hogy a víz alatt lélegezzünk.

Utána pedig mi más jöhetne, mint maga a merülés. Védett körülmények között, a Budapest könnyen elérhető Malom-tó mélyén teheted meg az első uszonycsapásaidat. Ezután fokozatosan megtanulod mindazt, amit egy búvárnak feltétlenül tudnia kell. Végig ott leszünk melletted, segítünk, és ha valami nagy kihívást jelent, átsegítünk rajta. Egészen addig gyakorolsz, amíg jól nem megy. Ezt te magad is érezni fogod, és mi is csak akkor engedünk el jó szívvel nemzetközi minősítéssel rendelkező, végzett búvárként, ha bizonyítod, minden szükségeset megtanultál.

Csapatunkban rutinos, sokat látott oktatók dolgoznak, akik pontosan tudják, milyen nagy szó az, ha valaki életében először rászánja magát a merülésre. Az a célkitűzésünk, hogy megtanuld és megszeresd ezt a hobbit, ami nekünk már sok éve az életünk része, de ugyanúgy tudjuk élvezni a különleges pillanatokat, mint a teljesen kezdők. Pont ezért örülünk mi is veled együtt, amikor sikerül megcsinálni egy feladatot. És pont azért gyakorlunk veled ameddig csak kell, mert tudjuk, nem elég a lelkesedés, a biztonságos merüléshez tudás és biztos alapok is szükségesek. A kezdő búvár tanfolyam pedig a tanulási folyamatnak csak az első, de létfontosságú lépcsőfoka.

Fedezd fel magadnak segítségünkkel a víz alatti világot

Malom-tó Budapest búvárok

Ahhoz, hogy elkezdd a búvártanfolyamot, elsősorban rád, az elhatározásodra van szükség. A TDI/SDI (Technical Diving International/Scuba Diving International) a világ vezető búvároktatási szervezete, ennek rendszerén belül kínálunk tanfolyamokat. Mi biztosítjuk a különleges helyszínt Budapest szívében, a hivatásos oktatót, az áttekinthető tananyagot, a minőségi felszerelést, és persze a folyamatos odafigyelést. Időben nem sokat vesz igénybe a képzés, igyekszünk a tanulók elképzeléseihez igazítani az ütemezést. A tanfolyam végén pedig, ha úgy ítéljük meg, minden szükséges feltételt teljesítettél, akkor bárhol a világon elfogadott, nemzetközi TDI/SDI Open Water Diver búvárigazolványt kapsz.

Ez utóbbi nálunk nem automatikus, és ezt büszkén vállaljuk fel. Ha te mindent megteszel a búvártanfolyam ideje alatt, mi is minden segítséget megadunk, és ez gyakorlatilag garantálja az eredményes tanulást. Ám tudni kell, hogy mi búvároktatóként nevünket adjuk minden egyes tanfolyamhoz, minden egyes tanítványhoz. Mi is büszkék akarunk lenni a tanulóinkra, és hiszünk benne, ők is büszkék arra, hogy nálunk tanultak. Sokkal nagyobb értéke lesz annak a minősítésnek, amiért valóban megdolgoztál, és amit ki is érdemeltél. Ha igazán búvár akarsz lenni, válassz minket, és biztosan nem fogsz csalódni.

Ha böngészed búvárközpontunk oldalát, sok más tanfolyamot is találhatsz a kínálatban. Például van lehetőséged próbamerülésre, a TDI/SDI Discover Scuba Diving program a teljesen kezdők számára kínál rövid, néhány órás ismerkedési lehetőséget a búvárkodással. A TDI/SDI Open Water Diver kezdő képzés után jöhet a haladó búvár képzés, majd eljuthatsz egészen hivatásos búvári szintig. Feltétlenül érdemes továbbképezni magad, hiszen több tudás és nagyobb rutin birtokában élvezetesebb lehet a merülés. Azt szoktuk mondani, egy Open Water Diver végzettségű búvár leginkább magára tud odafigyelni, egy haladó búvár már a környezetére is, míg egy mentőbúvár ezen túlmenően a többi búvárra. Nálunk az ehhez szükséges tudást lépésről lépésre, fokozatosan, alapos képzéseken sajátíthatod el.

Emellett számos specialitás tanfolyamon mélyítheted el a tudásod, azaz egyre több lehetőség nyílhat meg előtted a víz alatt. A roncsok felfedezése, a mélymerülések, különféle technikai búvár képzések, mesterbúvár, hivatásos TDI/SDI merülésvezető és így tovább- aki nálunk kezd el búvárkodni, gyakorlatilag a legmagasabb szintet is célul tűzheti ki magának. Fontos tudnod róla, hogy az egyenértékű, akár más rendszerben szerzett búvárminősítéseket a rendszerek kölcsönösen elismerik, így akkor is jöhetsz hozzánk tanfolyamra, ha más iskolában, más országban, más rendszerben tanultál korábban.