Skip to content

Színek kavalkádja

A búvárfelszerelések esetén keveset beszélünk a színekről, pedig teljesen természetes, hogy valaki az ízléséhez megfelelőt szeretné választani. Szerencsére erre meg is van a lehetőség!

Színes búvármaszkok

Rengeteget változott a búvárkodás világa az elmúlt évtizedek alatt. Amikor csak kevesen űzték, ők is jelentős részben hivatásos búvárok voltak, a felszerelések fejlesztésénél a praktikum volt a döntő. A fél évszázados búvárfilmekben szinte mindenkinek ugyanolyan a maszkja. Szigorúan fekete neoprénruhát, uszonyt viseltek.

Ahogy egyre inkább népszerűvé vált a búvárkodás, úgy lett fontos szempont az egyéni igények kielégítése. A múlt század nyolcvanas éveiben gyakorlatilag mindent gyártottak már feltűnő, akár neon színekben. Természetesen a búvárkodásban is létezik divat, így váltotta fel ezt a vonulatot az inkább visszafogott, de azért színes világ: kék, piros, sárga lett az uralkodó díszítés.

Némi keresgéléssel akár a legfeltűnőbb színű felszereléseket is meg lehet találni. A legtöbb gyártó tudja, hogy a búvárok pont olyanok, mint bármilyen más hobbi űzői: szeretik a színek révén is kifejezni az egyéniségüket. Természetesen a búvárfelszerelés esetén a legfontosabb az, hogy a funkciójának megfeleljen. Ám nyilvánvaló, attól egy uszony vagy egy maszk nem lesz se jobb, se rosszabb, hogy fekete vagy sárga színű. Válaszd megbízható gyártó termékét, és akkor nem lehet gond, bármilyen színűt is vásárolsz. Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérj tanácsot az oktatódtól, aki szívesen a segítségedre lesz.

Így aztán amikor a búvártanfolyam során vagy után eljutsz oda, hogy a saját felszereléseidet válogatod össze, bátran nézelődhetsz addig, amíg olyat nem találsz, ami igazán tetszik. A búvárkodás, mint kedvtelés, arról szól, hogy minden szempontból jól érezzük magunkat.