Skip to content

A búvárok kedvence, Egyiptom

Évről évre rengetegen mennek merülni Egyiptomba, a Vörös-tengerhez. Erre pedig jó okuk van: a víz még télen is kellemes hőmérsékletű, nyáron pedig kifejezetten meleg, a korallzátonyok élővilága lenyűgöző és a roncsok szerelmesei sem csalódnak.

Egyiptom Vörös-tenger korallzátony

Teljesen természetes, hogy az első nyílt vízi búvár tanfolyam elvégzése után mindenki izgatottan kutat a lehetőségek között, merre és hol érdemes merülnie. A hazai tavak mellett kézenfekvő választás a szomszédos Horvátország illetve Egyiptom. A legtöbb magyar búvár ezekre a helyekre jut el, és nagyon szerencsések vagyunk, mert viszonylag könnyen elérhető számunkra a Vörös-tenger.

Vannak helyek, ahol partról búvárkodnak, de többnyire hajóra kell szállni a merülések kedvéért. Vannak egy napos kiruccanások, de a rutinosabb búvárok akár egy egész hetet tölthetnek búvár szafari hajókon. Ezek a nagyobb, kényelmes „úszó hotelek” mindent biztosítanak a merülés szerelmesei számára, akik a legjobb helyeket járhatják végig a Vörös-tenger északi vagy déli részén.

Egyiptom Vörös-tenger delfin

A Vörös-tenger híres a színpompás korallzátonyokról. Látványos élővilágukat csodálva nem lehet unatkozni: a tüskés tűzhalak, a hatalmas, tátogató szájú, ám ártalmatlan murénák, az anemonájukat harcosan védelmező bohóchalak, az aljzaton rejtőző kékpettyes ráják és mennyi minden más él itt! Ráadásul térségtől függ, hol mit látunk, mert nem ugyanazok a jellemzők fajok északon és délen.

A búvárok láthatnak többféle cápát is a nyílt tengeri zátonyoknál: szirtcápákat, óceáni fehérúszójúakat, pörölycápákat. De bukkant már fel ezekben a vizekben cetcápa is, mantarájával is többen merültek. A szerencsések búvárkodhatnak dugonggal, ahhoz pedig nem is kell óriási mázli, hogy egy teknőssel úszkálhassunk. Vannak zátonyok, ahol igen gyakran jelennek meg delfincsaládok. Ha ezek a játékos állatok érdeklődőek, akár az egész merülést a búvárokkal töltik.

Egyiptom Vörös-tenger Turkia roncs

Másfajta izgalmat jelent a víz alá süllyedt hajóroncsok merülése. Az egész világ egyik legismertebb roncsa, a Cousteau kapitány által felfedezett Thistlegorm is a Vörös-tengerben nyugszik. Egyiptomi vizekben süllyedt el a Giannis D, a Carnatic, az Ulysses, a Turkia, a Salem Express. Ahány hajó, annyi szomorú történet… Ma már ezeket a roncsokat is benépesíti az élővilág. Azt érdemes tudni, hogy a komolyabb merüléseket, egész hetes hajós szafarikat akkor tudod igazán élvezni, ha legalább haladó búvár minősítéssel rendelkezel.

Ha egyszer megnéznéd te is a saját szemeddel a Vörös-tenger csodáit, keress meg minket az MJLake Búvárközpontban! De vigyázz, jó ha tudod, a búvárok többsége szerelembe esik, és onnantól minden évben visszajár Egyiptomba…