Skip to content

Milyen mély a tenger?

Amikor az ember első alkalommal a víz alá dugja a fejét egy nyaraláson, már akkor is megretten, ha 5-6 méter mélységben látja meg a tenger fenekét. Ám azok, akik búvárrá válnak, és fokozatosan egyre mélyebbre jutnak, kíváncsivá válnak. Sokan teszik fel azt a kérdést, tulajdonképpen melyik a világóceán legmélyebb pontja?

Ez a kérdés a kutatókat is nagyon régen izgatja, és ezért különféle módszerekkel mérték a mélységet az óceán több pontján az elmúlt évszázadokban. Ma úgy tartják, a Marina-árokban található Challenger-mélység a maga 11,034 méterével a tengerek legmélyebb pontja. A Japán közelében található árok mélyére 1960 januárjában jutottak el először emberek egy különleges merülőeszközzel. Jacques Piccard és Don Walsh évtizedeken át az egyedüliek voltak, akik elmondhatták magukról, hogy jártak az óceán legmélyebb pontján. Több ember léphetett a Hold felszínére, mint ahányan ide eljutottak!

Trieste batiszkaf

2012-ben a filmrendezőként ismert James Cameron is eljutott az árok mélyére, erről az expedícióról természetesen film is készült. Ám olyan irdatlan mélységről van szó, hogy mindmáig hatalmas kihívás lehatolni oda. Éppen ezért búvárként nem nagyon álmodhatunk ilyen merülésről. Ám vigasztaljon az a tény, hogy a tengerek egészen sekélynek számító, legfelső vízrétegében olyan dús, gazdag az élővilág, hogy még egy Open Water Diver minősítés birtokában is fantasztikus élményeket szerezhetünk.