Skip to content

Horvátország a búvárkodás igazi paradicsoma

A velünk szomszédos ország adriai partszakasza sok érdekességet kínál a merülés szerelmeseinek. Különleges roncsok, falak, sekély ám gazdag élővilágú helyek egyaránt előfordulnak arrafelé.

Az első búvárkalandok helyszíne

Horvátország neve egybe forrt az Adriai-tengerével. Amikor még az egykori délszláv államokat tömörítő ország, Jugoszlávia egyik tagköztársasága volt, a turizmust tekintve kimagaslott a vonzereje. Nagyon korán megindult a búvárkodás, és a magyar búvárok jellemző nyári úti célja is az Adria lett. Évtizedekkel ezelőtti magyar útleírásokban kaptak szerepet ezek a merülések, és manapság is nagyon sok magyar búvár szívének kedves a horvát Adria.

Adriai-tenger búvárok

Mivel ez volt a legkönnyebben elérhető, sok érdekességet kínáló tenger, rengeteg magyar búvár végezte el itt első tanfolyamát. Vagy esetleg a búvártanfolyam utáni első külföldi út vezetett az Adriához. Sokan voltak, akik itt váltak valóban búvárrá, mert rácsodálkoztak a mélységre, a tiszta, kék vízre, a változatos élővilágra.

Az Adria népszerűsége töretlen

Ez a helyzet némileg változott, hiszen sok helyet könnyen elérhetünk ma már repülővel. A rövidebb nyári kiruccanások többségét viszont még ma is Horvátországba tervezik a búvárok. Néhány óra alatt elérhetőek a közelebbi helyek, mint például Krk szigete. A pár év alatt megépített autópályák révén pedig még Dalmácia is „közelebb került”. Magyar búvárbázisok is vannak szerte Horvátországban, így tényleg otthonosan telik az idő az Adriai-tenger partján.

A víz mélyebben még nyáron is kicsit hűvös, ezért ide elkél a vastagabb neoprén ruha. Nem árt lámpát is vinni, ha a falakon megtelepedett élőlények igazi színére vagyunk kíváncsiak. Az élővilág eltér a trópusi tengerekétől: üregekben, az aljzaton is nézelődni kell. Polipok és csikóhalak, macskacápa és muréna, gébek és csigák egyaránt felbukkanhatnak itt-ott rejtőzve.

Peltastis roncs Krk

A roncsok szintén sok búvárt érdekelnek. Az Isztria híres a roncsok kedvelőinek körében, hiszen itt nyugszik a Baron Gautsch, a Coriolanus, a Guiseppe Dezza. a Hans Schmidt. Krk sziget mellett nyugszik a Peltastis. Délebbre van a Francesca di Rimini és a Stuka bombázó. Aki a szó szoros értelemben a régmúltba akar merülni, annak a több helyen is feltárt ókori amforák lehetnek érdekesek.

Otthonosan a horvát tengerparton

Aki tanul, az kellemes körülmények között szerezhet búvárgyakorlatot a parti merülőhelyeken. Aki szeretné továbbképezni magát, például haladó búvár fokozat szerzését tűzi ki, szintén jó helyen jár. Lehet merülni roncson, mélyre, éjszaka, azaz változatos kalandok várnak a búvárokra. A parthoz közeli apartmanokban a család, a kísérők is jól érzik magukat, hiszen a tenger csak pár lépés. Ha a bázishoz közel eső szállást keresünk, nagyon kényelmesen zajlanak a merülési napok. Ha pedig nem búvárkodunk, megnézhetjük valamelyik történelmi várost: Rovinj, Trogir vagy Dubrovnik mind nagyon kedvelt célpontok.

Adria-tenger naplemente

A csodás naplementék, a közösen töltött esték felejthetetlenné tesznek minden adriai búvár túrát. Ki-ki megtalálhatja a maga kedvenc helyét az Adriai-tenger partján. Esetleg évről évre új helyeket fedezhetünk fel magunknak. Szerencsések vagyunk, amiért ilyen könnyen elérhető, sok szépséget rejtő tengert érhetünk el alig pár óra autózással.